HTML

Spatial Blog

Önálló laborhoz tartozó blog lenne ez a BME TMIT tanszékén Internet és infokommunikációs alkalmazásai szakirányon. A téma pedig: Üzleti intelligencia és térképi megjelenítési lehetőségei (Oracle 11g technológiák, úgymint Spatial és most már Java, mint fejlesztő környezet)

Utolsó kommentek

  • Sümeghy Tamás: Köszönöm a biztatást, igyekezni fogok. A rendszertervezésről szóló cikket is köszönöm, a jövő félé... (2008.05.23. 18:29) Rendszerterv update
  • Tony: Megnéztem a rendszertervet. Nem rossz! Kíváncsi leszek, hogy sikerül-e ez alapján, ehhez idomulva ... (2008.05.15. 23:05) Rendszerterv update
  • Izsák Tamás: Szia Tamás, az előadásokat már letöltheted a HOUG archívumából. üdv.: Izsák Tamás www.APEXblog.h... (2008.04.30. 20:11) HOUG 2008 - visszatekintés
  • Sümeghy Tamás: Szia! Igazából nem a tervezés részére használtam a Visio-t, csak a papírra vetett tervemet akarta... (2008.04.27. 22:51) Amit az iskolában tanulunk és a való élet :)
  • Sárecz Lajos: Az itt az ide akart mutatni: www.oracle.com/technology/products/developer-tools/index.html (2008.04.27. 22:26) Amit az iskolában tanulunk és a való élet :)
  • Utolsó 20

2007.10.10. 13:13 Pell Mell

Spatial-ről általában

A szakirodalom olvasás első eredményei. Az oracle.com oldalon kutakodva több hasznos cikkel is találkoztam. Ezek közül az egyik kivonata került ebbe a dokumentumba. Elkezdtem továbbá a Spatial hivatalos felhasználói kézikönyvének tanulmányozását, ebből az általános információkat és az adat- illetve a lekérdezés modell bizonyos kérdéseit emeltem ki. A következő témakör az adatok és metaadatok, illetve a részletesebb indexelés és lekérdezés lesz.

És itt a doksi is.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://sumeghy-onlab.blog.hu/api/trackback/id/tr33192239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárecz Lajos 2007.10.10. 16:18:19

Szia!

A doksihoz van egy-két hozzászólásom:
A Spatial nem a 10g-ben jelent meg, hanem ha jól emlékszem az Oracle8-ban (Egyébként később Te is hivatkozol 8.1.6 verzióbeli és az előtti tulajdonságokra). Valójában a Locator a Spatial opció alap funkcióit tartalmazza, majdnem pont a 8i-ben található szinten. Ami azóta elkészült fejlesztés annak nagy része csak a Spatial-ban található meg.
Annak, hogy SQL nyelven lekérdezhető a modell egy nagy előnye még az általad felsorolt kettőn kívül, hogy ugyanúgy lehet kezelni ezeket az adatokat, mint az adatbázis többi adatát. Sőt kombinált lekérdezéseket írhatunk üzleti és térbeli információkra.
A kétszintű szűrőnél érdemes megemlíteni azt a fontos tényt, hogy az elsődleges szűrőnek köszönhetően az adatbázis méretétől független a lekérdezések teljesítménye, hiszen adott lekérdezés esetén a másodlagos szűrő már mindig ugyanakkora adathalmazzal dolgozik.
Egyébként tetszik az összefoglalás. Nem tudom a magyar nyelvű Spatial és Locator leírásokat megtaláltad-e, esetleg érdemes átnézned, és néhány kifejezést vagy részt ennek megfelelően pontosítani (vagy szólj, ha szerinted nekünk kellene valamit pontosítani :-) ). Itt találod őket:
www.oracle.com/global/hu/database/collaterals/DATABASE10GR2_SPATIAL_LOCATOR_HUN.pdf
www.oracle.com/global/hu/database/collaterals/DATABASE10G_SPATIALLOCATOR_HUN.pdf
Üdv.
Lajos
süti beállítások módosítása