HTML

Spatial Blog

Önálló laborhoz tartozó blog lenne ez a BME TMIT tanszékén Internet és infokommunikációs alkalmazásai szakirányon. A téma pedig: Üzleti intelligencia és térképi megjelenítési lehetőségei (Oracle 11g technológiák, úgymint Spatial és most már Java, mint fejlesztő környezet)

Utolsó kommentek

  • Sümeghy Tamás: Köszönöm a biztatást, igyekezni fogok. A rendszertervezésről szóló cikket is köszönöm, a jövő félé... (2008.05.23. 18:29) Rendszerterv update
  • Tony: Megnéztem a rendszertervet. Nem rossz! Kíváncsi leszek, hogy sikerül-e ez alapján, ehhez idomulva ... (2008.05.15. 23:05) Rendszerterv update
  • Izsák Tamás: Szia Tamás, az előadásokat már letöltheted a HOUG archívumából. üdv.: Izsák Tamás www.APEXblog.h... (2008.04.30. 20:11) HOUG 2008 - visszatekintés
  • Sümeghy Tamás: Szia! Igazából nem a tervezés részére használtam a Visio-t, csak a papírra vetett tervemet akarta... (2008.04.27. 22:51) Amit az iskolában tanulunk és a való élet :)
  • Sárecz Lajos: Az itt az ide akart mutatni: www.oracle.com/technology/products/developer-tools/index.html (2008.04.27. 22:26) Amit az iskolában tanulunk és a való élet :)
  • Utolsó 20

2008.04.24. 10:33 Pell Mell

Amit az iskolában tanulunk és a való élet :)

Még tovább bővült a rendszertervezési dokumentumom, ráadásul egyszerre 2 (azaz kettő!) fejezettel. Ezek az üzemeltetési és az adatbázis terv. Mivel alapvetően az önlab témám az Oracle, ezért nyilván ez utóbbi téma volt a fontosabb, az előbbi inkább csak apróságokról szól.

No, de miért is lett ez a címe ennek a postnak? Egyetemen Adatbáziskezelésből az embernek megtanítják, hogy hogyan lehet szépen és gyorsan adatbázis sémát tervezni grafikusan a jónevű entitás-relációs diagrammal. Majd ugyanezt a gyakorlatban is lehetőségünk nyílik kipróbálni (tehát kötelező feladat) Számítógép labor 5. nevű kurzuson. Ez eddig szép és jó. Aztán az ember idekerül, hogy tervezzen ténylegesen egy sémát. Előveszi a régi jegyzetet, kicsit izzad, majd papírra vet egy remek ábrát. De ugye jó volna ezt egy doksiba belegyömöszölni, keres tehát egy rajzolóprogramot, amivel lehet ilyet csinálni. Balga fejjel rábízza magát a Microsoft termékeire, és telepít egy Visio-t (konkrétan 2003-ast). Felderül az arca, mert talál egy menüpontot, mi szerint képes e program adatbázis modellt rajzolni. Növekvő izgalommal áll neki, hogy végre egyszer valami flottul működik, és... Igen itt jöttek a káromkodások, ugyanis köze nem volt a kétféle jelölésrendszernek egymáshoz. De tényleg.

Szokták mondani, hogy "mérnök leszel, oldd meg!". Szépen hangzik, és én most meg is tettem, bár a végeredmény nem igazán szemet gyönyörködtető, no. A tanultaknak megfelelő diagramot UML elemekből kapartam össze, méghozzá az entitások statikus osztályok, az attribútumok use-case-ek, a relációs rombuszok a state-chart diagram elágazásai. Ugye mennyi mindenre jó az UML?

Mindenesetre megcsináltam az ábrát a Visio szerint szabványos elemkészlettel is, ez nagyon közel áll a szöveges sémaleíráshoz, de legalább nem néz ki rosszul.

3 komment

Címkék: microsoft visio uml


A bejegyzés trackback címe:

https://sumeghy-onlab.blog.hu/api/trackback/id/tr23439948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárecz Lajos 2008.04.27. 22:24:56

Szia Tamás!

Nem hiszek a szememnek! Database tervezés Visio-val? És még te panaszkodsz?
Egyszer már javasoltam, hogy használj JDeveloper-t, esetleg Designer-t. Az Oracle fejlesztőeszközeiről egyébként itt olvashatsz.

Üdv.
Lajos

Sümeghy Tamás 2008.04.27. 22:51:02

Szia!

Igazából nem a tervezés részére használtam a Visio-t, csak a papírra vetett tervemet akartam valami értelmes formában belerakni a doksimba. Mivel UML tervezéshez már korábban is Visio-t használtam, gondoltam ez nem okozhat gondot neki. Hát mégis... :D

Tamás
süti beállítások módosítása