HTML

Spatial Blog

Önálló laborhoz tartozó blog lenne ez a BME TMIT tanszékén Internet és infokommunikációs alkalmazásai szakirányon. A téma pedig: Üzleti intelligencia és térképi megjelenítési lehetőségei (Oracle 11g technológiák, úgymint Spatial és most már Java, mint fejlesztő környezet)

Utolsó kommentek

  • Sümeghy Tamás: Köszönöm a biztatást, igyekezni fogok. A rendszertervezésről szóló cikket is köszönöm, a jövő félé... (2008.05.23. 18:29) Rendszerterv update
  • Tony: Megnéztem a rendszertervet. Nem rossz! Kíváncsi leszek, hogy sikerül-e ez alapján, ehhez idomulva ... (2008.05.15. 23:05) Rendszerterv update
  • Izsák Tamás: Szia Tamás, az előadásokat már letöltheted a HOUG archívumából. üdv.: Izsák Tamás www.APEXblog.h... (2008.04.30. 20:11) HOUG 2008 - visszatekintés
  • Sümeghy Tamás: Szia! Igazából nem a tervezés részére használtam a Visio-t, csak a papírra vetett tervemet akarta... (2008.04.27. 22:51) Amit az iskolában tanulunk és a való élet :)
  • Sárecz Lajos: Az itt az ide akart mutatni: www.oracle.com/technology/products/developer-tools/index.html (2008.04.27. 22:26) Amit az iskolában tanulunk és a való élet :)
  • Utolsó 20

2008.04.13. 20:17 Pell Mell

HOUG 2008 - visszatekintés

Mint már korábban írtam, április 8-11. között Siófokon került megrendezésre a Magyar Oracle Felhasználók Egyesületének (Hungarian Oracle Users Group - HOUG) éves konferenciája, melyen konzulenseink és az Oracle Hungary jóvoltából részt vehettünk négyen. Nagyon nagy élmény volt, életem első igazi konferenciája. A környezet már eleve megadta az alaphangulatot, a siófoki Hotel Azúr-ra nem nagyon lehetett panaszunk. Még úgy se, hogy a szállásunk nem ott volt, mivel későn regisztráltunk, így be kellett érnünk a Hotel Yacht Klub kényelmével :D

A szakmai oldalát tekintve minden köszönet a szervezőknek, akik ilyen sokszínű és változatos programot állítottak össze. Minden nap plenáris előadással kezdődött, utána pedig általában négy szekcióban folytak az előadások egy-egy témakör köré csoportosítva. A főbb témakörök között szerepelt a BI, adattárházak, Security, alkalmazásfejlesztés, DB - adatbáziskezelés. Az előadások közti szünetekben a Sun támogatásával remek Java-s bögrékből szürcsölhettünk teát vagy kávét.

Az én "szakterületem"-ről, a Spatial-ről is szólt három előadás az adatbázis szekcióban. Sajnos mindhárom hasonlóra sikeredett, de azért nagyon örültem, hogy ez a témakör is jelen volt a konferencián, és öröm látni, hogy egy használatban lévő technológiával foglalkozom. A három előadás az Autodesk cég köré csoportosult, konkrétan az ő Topobase nevű termékükhöz.

Az első előadást Kovács Imre tartotta az Autodesk-től. Bemutatta az új termékük alapjait, a benne rejlő lehetőségeket. Alapvetően ez a Topobase névre hallgató szoftvercsomag egy komplett térinformatikai eszköztár, melyben igen sok hasznos eszköz megtalálható, kezdve az AutoCAD alapú tervezőszoftvertől a megjelenítésen át az eszköznyilvántartásig. Erősen kihasználja a Spatial azon előnyét, hogy egy adatbázisban tudja tárolni a különböző típusú adathalmozokat, például egy földterület esetén annak topológiáját és kataszteri adatait.

A másik két előadás ennek a szoftvercsomagnak a felhasználói oldalát mutatta be. Az egyiken Temesvári Péter a BÁCSVÍZ ZRt. képviseletében beszélt erről, míg a másikat Takács Ferenc, a zalaegerszegi önkormányzat részéről, illetve Virágh Hajnalka, a HungaroCAD Kft. részéről tartotta. Én csak ezen az utóbbin voltam jelen, részben azért, mert zalaegerszegi vagyok, és hát az embernek mégiscsak hazafele húz a szíve. Takács úr az önkormányzat korábbi, szintén Autodesk által szállított, de még nem Oracle alapú rendszeréről illetve az új rendszerrel kapcsolatos elvárásokról és a bevezetés okairól beszélt. Az előadás második fele erősen hajazott a korábbi előadásra, mivel gyakorlatilag másodszor is meghallgattuka Topobase előnyeit, néhány screenshot-tal kiegészítve.

Az előbbi, szakmailag számomra kiemelten fontos előadások mellett volt néhány mind tartalmában, mind pedig előadójában nagyon szimpatikus előadás. Ilyen volt például Hoppán Gergely (Alpha Consulting) előadása a céges blogokról, vagy Stolniczki Gyula (CODES Kft) bemutatója az Oracle 11g telepítésében szerzett tapasztalatairól. Külön kiemelném konzulensünk, Kardkovács Zsolt és Benkő Borbála Katalin előadását. Mindketten a TMIT-en dolgoznak, kutatnak; az Oracle Text rendszerében egy magyar szótövesítőt (HunLex) készítettek, melynek segítségével immár magyar szövegek is indexelhetővé és jól kereshetővé váltak. Egy komplett demo-val készültek, ennek is köszönhetően szép számú közönsége akadt előadásuknak; még a következő előadó idejének rovására is kérdésekre és felvetésekre válaszoltak.

Eközben igen finomakat ettünk és ittunk, nem maradt el a délutáni borkostolás és sörcsap sem. Esti programként óriás csocsóval, autószimulátorral és mindenféle remek játékkal lehetett időt múlatni. Nem elhanyagolható programpont volt a tesztvezetés lehetősége sem, melynek során bárki kipróbálhatta magát akár egy Fiat 500-asban, akár egy Volvo kombiban.

Egyszóval igen hasznos és kellemes három napunk volt Siófokon, és még egyszer köszönet érte a konzulenseknek és az Oracle Hungary-nek.

1 komment

Címkék: siófok oracle houg2008 hotel azúr


A bejegyzés trackback címe:

https://sumeghy-onlab.blog.hu/api/trackback/id/tr60424085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Izsák Tamás · http://www.apexblog.hu 2008.04.30. 20:11:12

Szia Tamás,

az előadásokat már letöltheted a HOUG archívumából.

üdv.:
Izsák Tamás
www.APEXblog.hu
www.APEXhosting.hu
süti beállítások módosítása